Positief. Verbindend. Interessant. Herkenbaar. Er zouden meer van dit soort dagen moeten zijn! Zomaar wat indrukken van bezoekers na afloop van de boeklancering van Alles Goed? In gesprek over depressie, zondag 11 juni aan het Grotekerkplein in Rotterdam. Deze middag zijn er presentaties, optredens en interviews met ervaringsdeskundigen en de schrijvers van het boek.
Het is een zonovergoten dag, maar sprekers Yvonne van Duijnhoven, directeur van GGD Rotterdam-Rijnmond, realiseert zich dat dat lang niet voor iedereen zo voelt. Marjolijn van Kooten, cabaretière en een van de geïnterviewden, weet zelf hoe dat is. Tijdens de bijeenkomst zingt ze het lied Lente, uit haar voorstelling Ongestoord: “In het park bloeien narcissen, maar die moet je kunnen zien.”
De narcissen in het park en de zonnige kanten van het leven zien is voor mensen met een depressie vaak een onmogelijke taak. Net als woorden geven aan hun gevoelens, gedachten en ervaringen. Voor naasten kan dat ook een enorme uitdaging zijn. Wat zeg je als woorden tekortschieten?
Dit boek is een pleidooi voor verbinding, elkaar vinden en vasthouden. Flora Visscher, psycholoog en voorzitter van het bestuur van Het Witte Bos (dat Alles Goed organiseert), staat voor deze boodschap: “We vertellen niet hoe je ermee moet omgaan, maar willen delen dat je niet alleen bent.” En die boodschap is in ieder geval overgekomen bij Sebastiaan, die naar de lancering kwam om ‘lotgenoten’ te ontmoeten. “Dit zijn allemaal vreemden, maar toch voelt het als een warm welkom.”
Peter Oostelbos vindt het “een eer een bijdrage te hebben kunnen leveren aan dit ongelofelijk mooie project”, onder andere door het interview met hem en zijn vrouw Arja. De woorden in het boek doen recht aan hun verhaal, en het belang van verbinding.
Peter, die ook supportgroepen leidt, ziet hoeveel schaamte en schuld depressieve mensen nog ervaren, hoe lastig het is uit de spreekwoordelijke ‘depressieve kast’ te komen. Bezoeker Sebastiaan vertelt dat hij al twintig jaar met depressies kampt, maar dat tien jaar verborgen hield. Een andere bezoeker beaamt het heel lastig te vinden erover te praten. “Maar het taboe moet eraf.”
Dat een initiatief als Alles Goed hier een belangrijke bijdrage aan levert, daar zijn de bezoekers van overtuigd. Kirsten vertelt hoe stoer ze het vond toen Rianne Spit, een van de oprichters van Alles Goed, zich online uitsprak over haar depressie. Openlijk spreken over mentale kwetsbaarheid vergroot niet alleen onderling begrip, maar verkleint ook gevoelens van eenzaamheid, iets waar zowel mensen met een depressie als hun naasten vaak worstelen.
De eerste die het boek in ontvangst mag nemen is Marijke, de moeder van Nona en dus een van de naasten die in het boek vertelt over haar ervaringen. Haar aanpak: niet oordelen, maar naast iemand die in de put zit gaan zitten en laten weten dat diegene niet alleen is.
Dat beeld doet wat met de naasten die hier vandaag aanwezig zijn. Zo is er Kirsten, die naar eigen zeggen de neiging heeft gelijk met oplossingen aan te komen zetten. Maar “die put, dat is een les in leren luisteren.”
Het boek ‘Alles Goed’ is nu verkrijgbaar via de uitgeverij, Bol.com en alle boekhandels in Nederland.