Veel gestelde vragen
Mensen met een depressie
Naasten
Professionals
Mensen met een depressie
Alles Goed biedt handige informatie aan mensen met een depressie of depressieve klachten in de vorm van ervaringsverhalen. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Hoe diep je ook in de put zit, er zijn mensen die net zo diep gezeten hebben als jij. Het kan verfrissend zijn om te kijken hoe verschillend mensen kunnen omgaan met hun depressie. Wat voor de een werkt, hoeft natuurlijk niet per se voor jou te werken, maar het kan je wel aanzetten tot anders denken en nieuwe dingen te proberen.
Naast inspireren en informeren, kan Alles Goed je ook helpen bij een ander lastig aspect van een depressie: erover praten. We hebben gesprekken gefilmd tussen mensen met een depressie en hun naasten, waarin je kan zien hoe je dat gesprek aangaat. De mensen in de Alles Goed Film gaan aan de hand van een aantal open vragen over depressie met elkaar in gesprek. Voor iemand die een depressie heeft of heeft gehad kan het fijn zijn eindelijk open te zijn over bepaalde zwarte gedachtes, voor een naaste kan het fijn zijn om te weten waar diegene steun aan heeft. Momenteel ontwikkelen we een kaartspel dat je thuis kan gebruiken om het gesprek over je depressie een handje op weg te helpen.
Alles Goed is een project van Stichting Het Witte Bos dat door middel van impact storytelling openheid over onderbelichte thema’s wil stimuleren. We zijn dit project gestart omdat we denken met onze werkwijze een verschil te kunnen maken voor mensen met een depressie en hun naasten. Dat doen we via verschillende middelen, zoals fotografie, tekst en film. Maar we denken ook altijd hoe we die extra kunnen ondersteunen met andere vormen, zoals bijvoorbeeld spellen of andere leuke gadgets.
Ons doel: mooie en belangrijke verhalen te vertellen, die tegelijkertijd inspireren én informeren. Wij laten zien hoe mensen met een depressie reageren op vragen als: hoe voelt een depressie? Hoe praat ik erover met mijn omgeving? Wat heeft anderen uit hun depressie geholpen? Wat kan ik als naaste voor iemand met een depressie betekenen? Wij zijn altijd op zoek naar de persoonlijke kracht van elk mens. Door depressie een nieuw gezicht te geven en het stigma te doorbreken, hopen wij mensen te kunnen steunen.
Alles Goed is ontstaan als project vanuit Stichting Het Witte Bos. Met deze stichting vertellen wij verhalen over verschillende maatschappelijk onderbelichte thema’s, waarmee we stigma’s doorbreken en handvatten bieden. Die thema’s komen vaak uit de behoeften die wij zelf ervaren of herkennen in onze omgeving:
“Jarenlang worstelde ik met terugkerende depressies. Ik durfde er niet over te praten en zette elke dag weer een masker op voordat ik de buitenwereld tegemoet durfde te treden. Zo werd ik nog eenzamer. Ik wilde weten of er aan andere mensen waren die zulke wanhoop hebben ervaren en het toch hebben overleefd. En vooral: hoe dan?”
– Rianne Spit
De wortels van het project liggen in deze zoektocht naar herkenning. Rianne Spit is een van de bedenkers betrokken bij het begin van Alles Goed en een van de eerste portretten op de website. Hoewel ze het doodeng vond heeft zij als eerste de stap gezet, want praten over depressie hoort niet eng of stoer te zijn.
Een depressie kan iedereen overkomen en is niet iets om je voor te schamen. Maar hoe normaal het ook is om depressief te zijn, beter worden blijft een gevecht dat soms onmogelijk te winnen lijkt. Alles Goed zorgt ervoor dat je kan leren van degene die hun depressie hebben overwonnen en helpt je om naasten in te lichten, want je hoeft het niet alleen te doen.
– Portretten: De portretten op de website van Alles Goed bestaan uit drie onderdelen: portretfoto’s van mensen met een depressie, hun zelf beschreven persoonlijke ervaring met depressie, en tot slot een minibiografie met iets meer achtergrondinformatie over wie zij zijn in het dagelijks leven.
– Films: Op het moment zijn er drie gefilmde gesprekken op de website te vinden die we binnenkort verder zullen uitbreiden. Daarin gaan mensen met een depressie – soms voor het eerst – het gesprek aan over de depressie met een naaste of dierbare. De koppels hebben allemaal een andere soort relatie: moeder en dochter, twee neven, en een getrouwd stel. Aan de hand van vraagkaarten bespreken de koppels veertien verschillende thema’s die te maken hebben met depressie en hoe dit hun relatie heeft beïnvloed.
– Het Alles Goed kaartspel: Depressieve klachten komen vaak voor, maar erover praten blijkt lastig. Daarom zijn we het Alles Goed kaartspel aan het ontwikkelen, waarmee je het ijs kan breken. Een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier. Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.
– Informatiepakketten: Om Alles Goed beter te laten landen hebben we informatiepakketten ontwikkeld die we uitdelen onder GGZ instellingen, huisartsen en andere geïnteresseerde partijen. In deze pakketten zitten posters van de portretten, flyers, ansichtkaarten en een hand-out waarin uitgebreider wordt uitgelegd hoe Alles Goed inzetbaar is voor professionals in de zorg.
– Merchandise: Alles Goed is meer dan ervaringsverhalen en gesprekken op een website. We willen dat er opener gepraat wordt over depressie, dat het normaler wordt dat niet altijd ‘alles goed’ hoeft te zijn. Daarom hebben we ook een webshop. Hier vind je Alles Goed kleding en accessoires. Het dragen van deze items helpt om het project zichtbaarder te maken en vormt een goede gespreksopener om je omgeving aan te moedigen eerlijk antwoord te geven wanneer je vraagt hoe het met ze gaat! We hebben zelf al gemerkt dat zo’n trui, shirt of tas hele mooie en waardevolle gesprekken op kan leveren.
In de toekomst willen we naast deze tools nog veel meer ontwikkelen waaronder een reizende expositie, een boek en een project met ambassadeurs.
Je kan Alles Goed op veel verschillende manieren ondersteunen. Welke manier voor jou het beste is dat bepaal je zelf!
Meedoen:
Heb je zelf ervaring met depressies en wil je deze delen? We zijn altijd op zoek naar mensen om de portretten op de website aan te vullen of het gesprek met een van hun naaste aan te gaan.
Bijdragen:
– Bereik vergroten: Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen is het belangrijk om het project zo breed mogelijk te laten landen. Deel Alles Goed binnen je eigen netwerk en op sociale media om ons hierbij te helpen!
– Samenwerkingen: Denk je op een andere manier iets toe te kunnen voegen aan het project, als individu of organisatie? Of wil je Het Witte Bos inhuren om specifieke verhalen te maken? Huiver dan vooral niet met ons contact op te nemen, we staan altijd open voor mogelijke nieuwe samenwerkingen!
– Gastredacteuren: Mocht je niet toe zijn aan het vertellen van je eigen verhaal, maar wel goed zijn in het vertellen van verhalen, dan kan je je opgeven als gastredacteur! We hebben heel veel berichten van mensen die hun verhalen willen delen door middel van een portret, ook mensen die zelf niet schrijven. Als gastredacteur koppelen we je aan iemand met een depressie, waarbij jullie samen zijn of haar verhaal op een mooie, eigen manier kunnen vertellen.
– Financieel: Als project van een non-profit stichting is het voortbestaan van Alles Goed afhankelijk van samenwerkingen, sponsoring, opdrachten en fondsen. Mocht je Alles Goed op een van deze manieren willen steunen, dan kan je contact met ons opnemen.
– Impact: Om een goed beeld te krijgen van wat het project heeft bereikt zijn we altijd op zoek naar reacties van mensen over het gebruik van Alles Goed. Deze kan je sturen naar: info@allesgoed.org
Heel simpel: dat je iets wil veranderen door het vertellen van verhalen. Het bieden van steun, troost, inspiratie, kennis en informatie. Voor mensen met een depressie, hun omgeving, voor betrokken professionals en voor iedereen die er meer over wil weten.
De maatschappelijke problemen die Het Witte Bos behandelt in haar projecten zijn uiteindelijk terug te brengen naar de verhalen van mensen. Een kind, wiens hele leven getekend is door de alcohol die de moeder dronk tijdens de zwangerschap of mensen die zichzelf jaren lang kwijtraakten in diepe depressies.
Door de essentie van deze verhalen op te schrijven en uit te beelden op een integere manier, raak je mensen op een manier die de statistiek en cijfers dat nooit kunnen. Door het vertellen van verhalen, schijnen we nieuw licht op donkere onderwerpen. Ieder mens heeft een verhaal, en wij vertellen deze verhalen, om een verschil te maken.
Bij Het Witte Bos zijn wij ervan overtuigd dat wanneer het gaat om maatschappelijke verandering je niets bereikt vanaf een onbewoond eiland, daarom werken we met allerlei verschillende partijen samen.
In elke fase van Alles Goed werken we samen met meerdere partners. Waaronder ervaringsdeskundigen, MIND, gemeentes en GGZ instellingen. In elke samenwerking gaan we opzoek naar de beste manier om elkaar te versterken, het project te verbreden en de doelgroep te bereiken.
Zo werken we samen met het UMCG aan een onderzoek over het gebruik van ervaringsverhalen bij zelfmanagement. De verhalen en gesprekken van Alles Goed zullen gebruikt worden in een module die mensen praktische handvatten geeft om na het afronden van de behandeling beter met een psychische kwetsbaarheid om te gaan in het dagelijkse leven.
Samen met de gemeente Rotterdam werkt Alles Goed aan een preventie campagne om Rotterdammers bewuster te maken van wat een depressie is en hoe je jezelf er tegen kunt beschermen door de signalen vroeg op te merken en hier open over te zijn tegen je omgeving.
Ook zijn we plannen aan het ontwikkelen met verschillende GGZ instellingen binnen Rotterdam voor een rondreizende tentoonstelling die gepaard gaat met bijeenkomsten.
Mocht je benieuwd zijn hoe Alles Goed nog meer samenwerkt of wil je zelf een samenwerking aan gaan, neem dan hier contact met ons op.
De psychische gezondheid van haar inwoners is een prioriteit van de Gemeente Rotterdam. Hierbij zijn bewustwording, signalering en het verbeteren van zorg belangrijke speerpunten. Alles Goed is in dit verband een samenwerking aangegaan met de gemeente Rotterdam.
In deze campagne worden verhalen verzameld van Rotterdammers, gesprekken met Rotterdamse hulpverleners opgenomen en verspreid binnen de stad en regio. Daarnaast worden er contacten gelegd met Rotterdamse GGZ instellingen om het materiaal van Alles Goed actief in te zetten in behandelingen, trainingen en scholingen. Het doel is om door het zo breed mogelijk laten landen van Alles Goed de bewustwording ten aanzien van depressie te vergroten.
Alles Goed is van start gegaan in 2015, maar is eigenlijk pas net begonnen. Op onze website kun je nu al veel verhalen vinden, maar dat blijven er meer worden! Alles Goed zal blijven doorgaan tot ons doel bereikt is en het taboe rond depressie is verdwenen.
Tot die tijd zullen we alle middelen waarover we beschikken inzetten om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. We willen de verhalen die we hebben verzameld verder ontwikkelen tot een interactieve reizende expositie en verwerken in een boek. Ook werken we samen met onderzoeksinstellingen om impact storytelling naast voorlichting ook in de behandeling te verwerken en in te zetten voor een holistisch perspectief op herstel.
Alles Goed is lang niet het enige onderwerp waar het Witte Bos aandacht aan besteed.
Het FAS Project: De afgelopen 5 jaar hebben we ons ingezet voor kinderen met FAS, foetaal alcohol syndroom, waarvan de moeder gedronken heeft tijdens de zwangerschap. Het project bestaat o.a. uit boeken, films, exposities, presentaties, E-learnings, campagnes en participatie- en maatjesprojecten, uitgevoerd met als doel FAS een gezicht te geven en zo een bijdrage leveren bij de herkenning, begeleiding en preventie van FAS.
Waanzinnige Verhalen: Het boek Waanzinnige Verhalen zet volwassenen met FAS hun levensverhalen op papier samen met de professionele schrijver, journalist, dichter, cartoonist, rapper of muzikant waaraan ze door het project gekoppeld werden.
Niets is voor altijd: In opdracht van Stichting Kinderpostzegels hebben we het boek ‘Niets is voor altijd’ gemaakt over jongeren in de opvang. In ‘Niets is voor altijd’ vertellen zeven jongeren hun verhaal over vluchten van thuis en landen in de opvang.
Het Armoede project: In Nederland groeit 1 op de 8 kinderen in armoede op. Toch horen we niet vaak hoe het voelt om arm te zijn. In de korte documentaire Arm Kind ontmoeten vier duo’s elkaar voor de eerste keer in een donkere ruimte voor een schoolbord van glas. Samen ontdekken zij al tekenend en schrijvend op het bord wie de ander tegenover hen is. Wat betekent opgroeien in armoede voor de persoon tegenover hen? Hoe voelt opgroeien met geldstress? En wat kunnen leerkrachten en ouders daaraan doen? Bekijk hier de film.
Meer over deze projecten vind je hier.
Depressieve klachten komen vaak voor, maar erover praten blijkt lastig. Daarom hebben we het Alles Goed kaartspel ontwikkeld waarmee je het ijs kan breken. Een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier. Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.
Het spel is gebaseerd op de vragen die gebruikt worden in de gespreksfilm. Drie koppels gingen met een groot aantal vraagkaartjes voor het eerst in gesprek over de depressie van een van hen, wat ze denken dat een depressie nou eigenlijk is, wat iemand denkt tijdens een depressie, of hoe het hun relatie beïnvloedt. Deze vraagkaarten bleken van grote instrumentele waarde bij het voeren van deze gesprekken. Ze gaven een rode lijn aan het gesprek, boden vragen die misschien soms lastig zijn te stellen, en ondersteuning aan de deelnemers. Het helpt bij het stellen van intieme, persoonlijke vragen zoals “heb je wel eens aan suïcide gedacht?”.
Na de lancering van de eerste drie gesprekken kregen we de vraag of deze vragen ook beschikbaar waren. De afgelopen maanden hebben we samengewerkt met ervaringsdeskundige en professionals uit de geestelijke gezondheidszorg om dit mogelijk te maken. Je kan het kaartspel bestellen in onze webwinkel!
Alles Goed is een project van Stichting Het Witte Bos. Deze stichting is non-profit wat betekent dat het project mogelijk wordt gemaakt door fondsen, zoals MIND en Physico. Een lijst van fondsen en partners vind je op de Wie zijn wij pagina.
We zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen.
Naasten
Als je nog nooit een depressie hebt gehad, kan het lastig zijn om een beeld te vormen van wat er door iemands hoofd spookt tijdens zo’n donkere tijd. Tegelijkertijd pieker je er misschien zelf juist veel over en laat het je niet los. Er zijn veel vragen over een depressie die best confronterend kunnen zijn om te stellen, omdat je bang bent om iemand zelf nog meer te belasten.
De portretten op de website geven een kijkje in het hoofd van iemand met een depressie: wat gaat er in ze om, wat helpt en wat juist niet? Maar ook: hoe kan hun omgeving hen het beste door zo’n rottijd heen sleuren? De volgende stap is het gesprek aan gaan. En om te praten zit er maar een ding op: durven te vragen. Elke depressie is anders, dus iedereen mag ontdekken welke manier voor hem of haar prettig is. Voorbeelden van hoe je zo’n gesprek aan gaat zie je in de filmpjes.
Alles Goed is een project van Stichting Het Witte Bos dat door middel van impact storytelling openheid over onderbelichte thema’s wil stimuleren. We zijn dit project gestart omdat we denken met onze werkwijze een verschil te kunnen maken voor mensen met een depressie en hun naasten. Dat doen we via verschillende middelen, zoals fotografie, tekst en film. Maar we denken ook altijd hoe we die extra kunnen ondersteunen met andere vormen, zoals bijvoorbeeld spellen of andere leuke gadgets.
Ons doel: mooie en belangrijke verhalen te vertellen, die tegelijkertijd inspireren én informeren. Wij laten zien hoe mensen met een depressie reageren op vragen als: hoe voelt een depressie? Hoe praat ik erover met mijn omgeving? Wat heeft anderen uit hun depressie geholpen? Wat kan ik als naaste voor iemand met een depressie betekenen? Wij zijn altijd op zoek naar de persoonlijke kracht van elk mens. Door depressie een nieuw gezicht geven en het stigma te doorbreken, hopen wij mensen te kunnen steunen. Om te zorgen dat mensen onze verhalen op veel verschillende plekken kunnen tegenkomen, werken we samen partners zoals Gemeente Rotterdam, Mind en het UMC Groningen.
Alles Goed is ontstaan als project vanuit Stichting Het Witte Bos. Met deze stichting vertellen wij verhalen over verschillende maatschappelijk onderbelichte thema’s, waarmee we stigma’s doorbreken en handvatten bieden. Die thema’s komen vaak uit de behoeften die wij zelf ervaren of herkennen in onze omgeving:
“Jarenlang worstelde ik met terugkerende depressies. Ik durfde er niet over te praten en zette elke dag weer een masker op voordat ik de buitenwereld tegemoet durfde te treden. Zo werd ik nog eenzamer. Ik wilde weten of er aan andere mensen waren die zulke wanhoop hebben ervaren en het toch hebben overleefd. En vooral: hoe dan?”
– Rianne Spit
De wortels van het project liggen in deze zoektocht naar herkenning. Rianne Spit is een van de bedenkers betrokken bij het begin van Alles Goed en een van de eerste portretten op de website. Hoewel ze het doodeng vond heeft zij als eerste de stap gezet, want praten over depressie hoort niet eng of stoer te zijn.
Een depressie kan iedereen overkomen en is niet iets om je voor te schamen. Maar hoe normaal het ook is om depressief te zijn, beter worden blijft een gevecht dat soms onmogelijk te winnen lijkt. Alles Goed zorgt ervoor dat je kan leren van degene die hun depressie hebben overwonnen en helpt je om naasten in te lichten, want je hoeft het niet alleen te doen.
– Portretten: De portretten op de website van Alles Goed bestaan uit drie onderdelen: portretfoto’s van mensen met een depressie, hun zelf beschreven persoonlijke ervaring met depressie, en tot slot een minibiografie met iets meer achtergrondinformatie over wie zij zijn in het dagelijks leven.
– Films: Op het moment zijn er drie gefilmde gesprekken op de website te vinden die we binnenkort verder zullen uitbreiden. Daarin gaan mensen met een depressie – soms voor het eerst – het gesprek aan over de depressie met een naaste of dierbare. De koppels hebben allemaal een andere soort relatie: moeder en dochter, twee neven, en een getrouwd stel. Aan de hand van vraagkaarten bespreken de koppels veertien verschillende thema’s die te maken hebben met depressie en hoe dit hun relatie heeft beïnvloed.
– Het Alles Goed kaartspel: Depressieve klachten komen vaak voor, maar erover praten blijkt lastig. Daarom zijn we het Alles Goed kaartspel aan het ontwikkelen, waarmee je het ijs kan breken. Een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier. Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.
– Informatiepakketten: Om Alles Goed beter te laten landen hebben we informatiepakketten ontwikkeld die we uitdelen onder GGZ instellingen, huisartsen en andere geïnteresseerde partijen. In deze pakketten zitten posters van de portretten, flyers, ansichtkaarten en een hand-out waarin uitgebreider wordt uitgelegd hoe Alles Goed inzetbaar is voor professionals in de zorg.
– Merchandise: Alles Goed is meer dan ervaringsverhalen en gesprekken op een website. We willen dat er opener gepraat wordt over depressie, dat het normaler wordt dat niet altijd ‘alles goed’ hoeft te zijn. Daarom hebben we ook een webshop. Hier vind je Alles Goed kleding en accessoires. Het dragen van deze items helpt om het project zichtbaarder te maken en vormt een goede gespreksopener om je omgeving aan te moedigen eerlijk antwoord te geven wanneer je vraagt hoe het met ze gaat! We hebben zelf al gemerkt dat zo’n trui, shirt of tas hele mooie en waardevolle gesprekken op kan leveren.
In de toekomst willen we naast deze tools nog veel meer ontwikkelen waaronder een reizende expositie, een boek en een project met ambassadeurs.
Je kan Alles Goed op veel verschillende manieren ondersteunen, welke manier voor jou het beste is dat bepaal je zelf!
Meedoen:
Ken je iemand met een depressie en zou je daarmee in gesprek willen gaan? We zijn altijd op zoek naar mensen die het gesprek aan willen gaan. De eerste drie gesprekken zijn enkel het begin, zou jij andere willen helpen door met iemand dicht bij je over depressie te praten? Laat het ons weten!
Bijdragen:
– Bereik vergroten: Om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen is het belangrijk om het project zo breed mogelijk te laten landen. Deel Alles Goed binnen je eigen netwerk en op sociale media om ons hierbij te helpen!
– Samenwerkingen: Denk je op een andere manier iets toe te kunnen voegen aan het project, als individu of organisatie? Of wil je Het Witte Bos inhuren om specifieke verhalen te maken? Huiver dan vooral niet met ons contact op te nemen, we staan altijd open voor mogelijke nieuwe samenwerkingen!
– Gastredacteuren: Mocht je niet toe zijn aan het vertellen van je eigen verhaal, maar wel goed zijn in het vertellen van verhalen, dan kan je je opgeven als gastredacteur! We hebben heel veel berichten van mensen die hun verhalen willen delen door middel van een portret, ook mensen die zelf niet schrijven. Als gastredacteur koppelen we je aan iemand met een depressie, waarbij jullie samen zijn of haar verhaal op een mooie, eigen manier kunnen vertellen.
– Financieel: Als project van een non-profit stichting is het voortbestaan van Alles Goed afhankelijk van samenwerkingen, sponsoring, opdrachten en fondsen. Mocht je Alles Goed op een van deze manieren willen steunen kan je contact met ons opnemen.
– Impact: Om een goed beeld te krijgen van wat het project heeft bereikt zijn we altijd op zoek naar reacties van mensen over het gebruik van Alles Goed. Deze kan je sturen naar: info@allesgoed.org
Heel simpel: dat je iets wil veranderen door het vertellen van verhalen. Het bieden van steun, troost, inspiratie, kennis en informatie. Voor mensen met een depressie, hun omgeving, voor betrokken professionals en voor iedereen die er meer over wil weten.
De maatschappelijke problemen die Het Witte Bos behandelt in haar projecten zijn uiteindelijk terug te brengen naar de verhalen van mensen. Een kind, wiens hele leven getekend is door de alcohol die de moeder dronk tijdens de zwangerschap of mensen die zichzelf jaren lang kwijtraakten in diepe depressies.
Door de essentie van deze verhalen op te schrijven en uit te beelden op een integere manier, raak je mensen op een manier die de statistiek en cijfers dat nooit kunnen. Door het vertellen van verhalen, schijnen we nieuw licht op donkere onderwerpen. Ieder mens heeft een verhaal, en wij vertellen deze verhalen, om een verschil te maken.
Bij Het Witte Bos zijn wij ervan overtuigd dat wanneer het gaat om maatschappelijke verandering je niets bereikt vanaf een onbewoond eiland, daarom werken we met allerlei verschillende partijen samen.
In elke fase van Alles Goed werken we samen met meerdere partners. Waaronder ervaringsdeskundigen, MIND, gemeentes en GGZ instellingen. In elke samenwerking gaan we opzoek naar de beste manier om elkaar te versterken, het project te verbreden en de doelgroep te bereiken.
Zo werken we samen met het UMCG aan een onderzoek over het gebruik van ervaringsverhalen bij zelfmanagement. De verhalen en gesprekken van Alles Goed zullen gebruikt worden in een module die mensen praktische handvatten geeft om na het afronden van de behandeling beter met een psychische kwetsbaarheid om te gaan in het dagelijkse leven.
Samen met de gemeente Rotterdam werkt Alles Goed aan een preventie campagne om Rotterdammers bewuster te maken van wat een depressie is en hoe je jezelf er tegen kunt beschermen door de signalen vroeg op te merken en hier open over te zijn tegen je omgeving.
Ook zijn we plannen aan het ontwikkelen met verschillende GGZ instellingen binnen Rotterdam voor een rondreizende tentoonstelling die gepaard gaat met bijeenkomsten.
Mocht je benieuwd zijn hoe Alles Goed nog meer samenwerkt of wil je zelf een samenwerking aan gaan, neem dan hier contact met ons op.
De psychische gezondheid van haar inwoners is een prioriteit van de Gemeente Rotterdam. Hierbij zijn bewustwording, signalering en het verbeteren van zorg belangrijke speerpunten. Alles Goed is in dit verband een samenwerking aangegaan met de gemeente Rotterdam.
In deze campagne worden verhalen verzameld van Rotterdammers, gesprekken met Rotterdamse hulpverleners opgenomen en verspreid binnen de stad en regio. Daarnaast worden er contacten gelegd met Rotterdamse GGZ instellingen om het materiaal van Alles Goed actief in te zetten in behandelingen, trainingen en scholingen. Het doel is om door het zo breed mogelijk laten landen van Alles Goed de bewustwording ten aanzien van depressie te vergroten.
Alles Goed is van start gegaan in 2015, maar is eigenlijk pas net begonnen. Op onze website kun je nu al veel verhalen vinden, maar dat blijven er meer worden! Alles Goed zal blijven doorgaan tot ons doel bereikt is en het taboe rond depressie is verdwenen.
Tot die tijd zullen we alle middelen waarover we beschikken inzetten om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. We willen de verhalen die we hebben verzameld verder ontwikkelen tot een interactieve reizende expositie en verwerken in een boek. Ook werken we samen met onderzoeksinstellingen om impact storytelling naast voorlichting ook in de behandeling te verwerken en in te zetten voor een holistisch perspectief op herstel.
Alles Goed is lang niet het enige onderwerp waar het Witte Bos aandacht aan besteed.
Het FAS Project: De afgelopen 5 jaar hebben we ons ingezet voor kinderen met FAS, foetaal alcohol syndroom, waarvan de moeder gedronken heeft tijdens de zwangerschap. Het project bestaat o.a. uit boeken, films, exposities, presentaties, E-learnings, campagnes en participatie- en maatjesprojecten, uitgevoerd met als doel FAS een gezicht te geven en zo een bijdrage leveren bij de herkenning, begeleiding en preventie van FAS.
Waanzinnige Verhalen: Het boek Waanzinnige Verhalen zet volwassenen met FAS hun levensverhalen op papier samen met de professionele schrijver, journalist, dichter, cartoonist, rapper of muzikant waaraan ze door het project gekoppeld werden.
Niets is voor altijd: In opdracht van Stichting Kinderpostzegels hebben we het boek ‘Niets is voor altijd’ gemaakt over jongeren in de opvang. In ‘Niets is voor altijd’ vertellen zeven jongeren hun verhaal over vluchten van thuis en landen in de opvang.
Het Armoede project: In Nederland groeit 1 op de 8 kinderen in armoede op. Toch horen we niet vaak hoe het voelt om arm te zijn. In de korte documentaire Arm Kind ontmoeten vier duo’s elkaar voor de eerste keer in een donkere ruimte voor een schoolbord van glas. Samen ontdekken zij al tekenend en schrijvend op het bord wie de ander tegenover hen is. Wat betekent opgroeien in armoede voor de persoon tegenover hen? Hoe voelt opgroeien met geldstress? En wat kunnen leerkrachten en ouders daaraan doen? Bekijk hier de film.
Meer over deze projecten vind je hier.
Depressieve klachten komen vaak voor, maar erover praten blijkt lastig. Daarom hebben we het Alles Goed kaartspel ontwikkeld waarmee je het ijs kan breken. Een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier. Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.
Het spel is gebaseerd op de vragen die gebruikt worden in de gespreksfilm. Drie koppels gingen met een groot aantal vraagkaartjes voor het eerst in gesprek over de depressie van een van hen, wat ze denken dat een depressie nou eigenlijk is, wat iemand denkt tijdens een depressie, of hoe het hun relatie beïnvloedt. Deze vraagkaarten bleken van grote instrumentele waarde bij het voeren van deze gesprekken. Ze gaven een rode lijn aan het gesprek, boden vragen die misschien soms lastig zijn te stellen, en ondersteuning aan de deelnemers. Het helpt bij het stellen van intieme, persoonlijke vragen zoals “heb je wel eens aan suïcide gedacht?”.
Na de lancering van de eerste drie gesprekken kregen we de vraag of deze vragen ook beschikbaar waren. De afgelopen maanden hebben we samengewerkt met ervaringsdeskundige en professionals uit de geestelijke gezondheidszorg om dit mogelijk te maken. Je kan het kaartspel bestellen in onze webwinkel!
Alles Goed is een project van Stichting Het Witte Bos. Deze stichting is non-profit wat betekent dat het project mogelijk wordt gemaakt door fondsen, zoals MIND en Physico. Een lijst van fondsen en partners vind je op de Wie zijn wij pagina.
We zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen.
Professionals
Alles Goed biedt informatie op een toegankelijke en persoonlijke manier aan mensen met een depressie en hun naasten.
– voorlichting: Alles Goed kan ingezet worden als een unieke aanvulling op het huidige aanbod van voorlichtingsmateriaal, door inzicht te geven in hoe het nou echt voelt om te leven met een depressie. Omdat depressie nu eenmaal anders is dan een gebroken been: achter elke klinische diagnose zit een uniek mens met een eigen verhaal.
– Trainingen: de portretten en gesprekken kunnen worden ingezet bij cursussen en trainingen over depressie voor mensen (met en zonder ervaring) als toevoeging aan theoretische kennis over het onderwerp.
Rafäel Maria (Avant Sanare) – “Alles Goed voegt hart toe aan de training, ik merk echt dat het een verschil maakt.”
– Lotgenotengroepen/ behandelingen: Tijdens eerdere presentaties van de portretten en filmpjes hebben patiënten aangegeven dat de portretten en filmpjes goede aanknopingspunten bieden voor de dagelijkse behandelingspraktijk en tijdens bijeenkomsten van lotgenotengroepen. Het biedt concrete voorbeelden van situaties waar mensen met depressieve gevoelens naar kunnen kijken en op kunnen reageren. Soms is het makkelijker om het te hebben over iemand anders, terwijl het eigenlijk over jezelf gaat.
– Gericht op professionals: Behandelaars hebben aangegeven dat Alles Goed hun helpt om hun patiënten in een ander licht te zien, niet alleen in betrekking tot hun depressie, maar als compleet mens met een uniek verhaal. Dus ook onder behandelaars kan Alles Goed helpen om naar de mens achter een depressie te kijken.
“Ook voor psychiaters is deze website een zeer welkom aanvulling: eerlijk, direct, en met veel gevoel wordt getoond wat de gevolgen van een depressie zijn. Dat is best confronterend om een keer te bekijken als je niet direct als behandelaar betrokken bent.” – Christiaan Vinkers in De Jonge Psychiater.
Alles Goed is een project van Stichting Het Witte Bos dat door middel van impact storytelling openheid over onderbelichte thema’s wil stimuleren. We zijn dit project gestart omdat we denken met onze werkwijze een verschil te kunnen maken voor mensen met een depressie en hun naasten. Dat doen we via verschillende middelen, zoals fotografie, tekst en film. Maar we denken ook altijd hoe we die extra kunnen ondersteunen met andere vormen, zoals bijvoorbeeld spellen of andere leuke gadgets.
Ons doel: mooie en belangrijke verhalen te vertellen, die tegelijkertijd inspireren én informeren. Wij laten zien hoe mensen met een depressie reageren op vragen als: hoe voelt een depressie? Hoe praat ik erover met mijn omgeving? Wat heeft anderen uit hun depressie geholpen? Wat kan ik als naaste voor iemand met een depressie betekenen? Wij zijn altijd op zoek naar de persoonlijke kracht van elk mens. Door depressie een nieuw gezicht geven en het stigma te doorbreken, hopen wij mensen te kunnen steunen. Om te zorgen dat mensen onze verhalen op veel verschillende plekken kunnen tegenkomen, werken we samen partners zoals Gemeente Rotterdam, Mind en het UMC Groningen.
Alles Goed is ontstaan als project vanuit Stichting Het Witte Bos. Met deze stichting vertellen wij verhalen over verschillende maatschappelijk onderbelichte thema’s, waarmee we stigma’s doorbreken en handvatten bieden. Die thema’s komen vaak uit de behoeften die wij zelf ervaren of herkennen in onze omgeving:
“Jarenlang worstelde ik met terugkerende depressies. Ik durfde er niet over te praten en zette elke dag weer een masker op voordat ik de buitenwereld tegemoet durfde te treden. Zo werd ik nog eenzamer. Ik wilde weten of er aan andere mensen waren die zulke wanhoop hebben ervaren en het toch hebben overleefd. En vooral: hoe dan?”
– Rianne Spit
De wortels van het project liggen in deze zoektocht naar herkenning. Rianne Spit is een van de bedenkers betrokken bij het begin van Alles Goed en een van de eerste portretten op de website. Hoewel ze het doodeng vond heeft zij als eerste de stap gezet, want praten over depressie hoort niet eng of stoer te zijn.
Een depressie kan iedereen overkomen en is niet iets om je voor te schamen. Maar hoe normaal het ook is om depressief te zijn, beter worden blijft een gevecht dat soms onmogelijk te winnen lijkt. Alles Goed zorgt ervoor dat je kan leren van degene die hun depressie hebben overwonnen en helpt je om naasten in te lichten, want je hoeft het niet alleen te doen.
– Portretten: De portretten op de website van Alles Goed bestaan uit drie onderdelen: portretfoto’s van mensen met een depressie, hun zelf beschreven persoonlijke ervaring met depressie, en tot slot een minibiografie met iets meer achtergrondinformatie over wie zij zijn in het dagelijks leven.
– Films: Op het moment zijn er drie gefilmde gesprekken op de website te vinden die we binnenkort verder zullen uitbreiden. Daarin gaan mensen met een depressie – soms voor het eerst – het gesprek aan over de depressie met een naaste of dierbare. De koppels hebben allemaal een andere soort relatie: moeder en dochter, twee neven, en een getrouwd stel. Aan de hand van vraagkaarten bespreken de koppels veertien verschillende thema’s die te maken hebben met depressie en hoe dit hun relatie heeft beïnvloed.
– Het Alles Goed kaartspel: Depressieve klachten komen vaak voor, maar erover praten blijkt lastig. Daarom zijn we het Alles Goed kaartspel aan het ontwikkelen, waarmee je het ijs kan breken. Een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier. Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.
– Informatiepakketten: Om Alles Goed beter te laten landen hebben we informatiepakketten ontwikkeld die we uitdelen onder GGZ instellingen, huisartsen en andere geïnteresseerde partijen. In deze pakketten zitten posters van de portretten, flyers, ansichtkaarten en een hand-out waarin uitgebreider wordt uitgelegd hoe Alles Goed inzetbaar is voor professionals in de zorg.
– Merchandise: Alles Goed is meer dan ervaringsverhalen en gesprekken op een website. We willen dat er opener gepraat wordt over depressie, dat het normaler wordt dat niet altijd ‘alles goed’ hoeft te zijn. Daarom hebben we ook een webshop. Hier vind je Alles Goed kleding en accessoires. Het dragen van deze items helpt om het project zichtbaarder te maken en vormt een goede gespreksopener om je omgeving aan te moedigen eerlijk antwoord te geven wanneer je vraagt hoe het met ze gaat! We hebben zelf al gemerkt dat zo’n trui, shirt of tas hele mooie en waardevolle gesprekken op kan leveren.
In de toekomst willen we naast deze tools nog veel meer ontwikkelen waaronder een reizende expositie, een boek en een project met ambassadeurs.
– Professional en ervaringsdeskundige: Ben je een professional in de GGZ, of heb je zelf ervaring met depressies, en wil je deze delen? We zijn altijd op zoek naar mensen om de portretten op de website aan te vullen, of het gesprek met een van hun naaste aan te gaan.
– Gebruik Alles Goed: Een andere manier waarop je als GGZ professional mee kan doen aan het project, is door onze materialen bijvoorbeeld te gebruiken in behandelingen en trainingen. Dat kan voor mensen met een depressie zijn, maar ook voor bijvoorbeeld scholingscursussen of overleg met collega’s.
Bijdragen:
– Bereik vergroten: Om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen is het belangrijk om het project zo breed mogelijk te laten landen. Elke keer dat je Alles Goed aanraad aan een cliënt, of iemand in je omgeving help je ons om meer mensen te bereiken, en een verschil te maken.
– Samenwerkingen: Denk je op een andere manier iets toe te kunnen voegen aan het project, als individu of organisatie? Of wil je Het Witte Bos inhuren om specifieke verhalen te maken? Huiver dan vooral niet met ons contact op te nemen, we staan altijd open voor mogelijke nieuwe samenwerkingen!
– Gastredacteuren: Mocht je niet toe zijn aan het vertellen van je eigen verhaal, maar wel goed zijn in het vertellen van verhalen kan je je opgeven als gastredacteur! We hebben heel veel berichten van mensen die hun verhalen willen delen doormiddel van een portret, ook mensen die zelf niet schrijven. Als gastredacteur koppelen we je aan iemand met een depressie, waarbij jullie samen zijn of haar verhaal op een mooie, eigen manier kunnen vertellen.
– Financieel: Als project van een non-profit stichting is het voortbestaan van Alles Goed afhankelijk van samenwerkingen, sponsoring, opdrachten en fondsen. Mocht je Alles Goed op een van deze manieren willen steunen, dan kun je contact met ons opnemen.
– Impact: Om een goed beeld te krijgen van wat het project heeft bereikt zijn we altijd opzoek naar reacties van mensen over het gebruik van Alles Goed. Deze kan je sturen naar: info@allesgoed.org
Heel simpel: dat je iets wil veranderen door het vertellen van verhalen. Het bieden van steun, troost, inspiratie, kennis en informatie. Voor mensen met een depressie, hun omgeving, voor betrokken professionals en voor iedereen die er meer over wil weten.
De maatschappelijke problemen die Het Witte Bos behandelt in haar projecten zijn uiteindelijk terug te brengen naar de verhalen van mensen. Een kind, wiens hele leven getekend is door de alcohol die de moeder dronk tijdens de zwangerschap of mensen die zichzelf jaren lang kwijtraakten in diepe depressies.
Door de essentie van deze verhalen op te schrijven en uit te beelden op een integere manier, raak je mensen op een manier die de statistiek en cijfers dat nooit kunnen. Door het vertellen van verhalen, schijnen we nieuw licht op donkere onderwerpen. Ieder mens heeft een verhaal, en wij vertellen deze verhalen, om een verschil te maken.
– Impact: Om een goed beeld te krijgen van wat het project heeft bereikt zijn we altijd opzoek naar reacties van mensen over het gebruik van Alles Goed. Deze kan je sturen naar: info@allesgoed.org