8. Wat zou je van moeilijke periodes willen leren?

De toekomst terug
Na de burn-out verwachtte ik alles te kunnen wat ik daarvoor kon. Dat was een vergissing. Mijn geheugen en concentratie zijn dermate achteruit gegaan dat het mij veel energie kost om gesprekken te volgen. Soms begrijp ik niet waar onze zoons over praten. Ook op feestjes wordt de drukte mij snel teveel. Dan zeg ik tegen mezelf: “Kurt, je bent goed zoals je bent en je mag er zijn! Dus je mag ook naar huis als het teveel wordt.”

Volgens een groot aantal deskundigen moet ik niet terug willen naar hoe ik voor de burn-out leefde. Dat leven heeft mij immers ernstig ziek gemaakt. Op bepaalde vlakken wil ik het ook niet terug. Ik genoot van het werk dat ik deed voor mijn burn-out. Ik dacht dat commercieel succes en winst maken de hoogst haalbare doelen waren. Wat ik nu doe, durf ik nauwelijks werk te noemen. Het is ‘slechts’ tien uur per week, grotendeels als vrijwilliger. Daarentegen geeft het mij veel meer voldoening dan ik ooit had verwacht. Ik heb cursussen ervaringsdeskundigheid gevolgd en geef deze nu zelf. Daarnaast zit ik in de cliëntenraad van de kliniek. Het spreken over mijn ervaringen met artsen in opleiding of met cliënten in soortgelijke situatie als waar ik in zat geeft mij veel voldoening. De trainingen die ik als ervaringsdeskundige geef hebben mijn hart gestolen. Het is zo bijzonder om mensen te helpen hoe zij met de ballast op hun schouders om kunnen gaan.

De Frisse Geest Wandelroute:

Hoe blijf je mentaal gezond?

Deze wandelroute combineert drie dingen die onze ervaringsdeskundigen hebben geholpen: 

Beweging: Wandel van bordje naar bordje in de stadstuinen van Delfshaven.
Praten: Heb jij de vraag op het bordje weleens aan je omgeving gesteld?
Herkenning: Kijk, lees en luister naar ervaringsverhalen. Is er een verhaal waar jij je in herkend?

Deel jouw wandeling op sociale media met de #wandelmetallesgoed en tag @allesgoedorg, @zorgvrijstaat  en @GroeneConnectie om kans te maken om het Alles Goed kaartspel.