Portret Rianne | Openheid over depressie op allesgoed.org

Met de billen bloot
Waarom zet iemand haar ziel en zaligheid in voor het project Alles Goed? Dit is het verhaal van projectleider Rianne Spit.

Ik snakte naar kennis uit ervaring
Als ‘ervaringsdeskundige’ was ik zelf altijd op zoek naar informatie over depressie. Ik snakte naar kennis: het was een soort reddingsboei waar ik me wanhopig aan vast probeerde te klampen.

Maar vooral ook: naar ervaringsverhalen. Ik wilde weten of er ook andere mensen waren die zulke wanhoop hebben ervaren en het toch hebben overleefd. Ik vond het moeilijk om deze te vinden. De verhalen die ik vond waren altijd anoniem. Ik kon me er niet mee identificeren. De websites die ik bezocht, vond ik troosteloos en gaven me weinig hoop. Met mijn omgeving durfde ik het er niet over te hebben. Ik hield het geheim.

Troost en hoop
De ervaringsverhalen die ik wel vond (boek van Mike Bode en Matt Haig), heb ik verslonden. Ze gaven me troost en hoop. Waarom treden niet meer mensen naar buiten met hun depressie? En gebruiken ze hun ervaring en kennis niet voor het helpen van anderen? Waardoor ze uiteindelijk ook zichzelf helpen.

Erover praten helpt
Inmiddels ben ik zelf meer open over mijn depressieve episodes. En dat heeft me enorm geholpen. Cliché maar waar: er over praten helpt. Er over lezen ook.

En daarom dit project. Want woorden en verhalen verbinden ons met de wereld. En dat is juist wat zo nodig is als je in een depressie zit. Of als je die wilt voorkomen.

Rianne vertelde haar verhaal bij Kassa. Kijk het fragment hier terug.

 

<   Ga terug naar de Nieuwspagina