Alles wat je aandacht geeft dat groeit

Het is een bizarre tijd. Ik was net weer begonnen met werken, maar door corona ging dat helaas niet meer. Dus nu zit ik weer thuis en thuiswerken vind ik nog best lastig. Er is zoveel afleiding dat concentreren moeilijk gaat. Sommige dagen kan ik daarom helemaal niks doen. De hele situatie voelt dan te overweldigend en daarna voel ik mij dan schuldig omdat ik niet heb gewerkt. Gelukkig doen deadlines wonderen, die zorgen ervoor dat ik ook goede thuiswerkdagen heb. Een fijn vooruitzicht is dat ik binnenkort weer af en toe een dag op kantoor kan werken. Het is fijn om dan weer mensen te zien in een prettige werkomgeving.

 In deze periode probeer ik de sterftegetallen en de berichtgeving zoveel mogelijk te vermijden. Ik informeer mezelf af en toe wanneer ik er behoefte aan heb, zodat ik op de hoogte ben. Maar ik probeer er tegelijkertijd zoveel mogelijk van weg te blijven. Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Dus als ik me de hele dag zou bezighouden met de berichtgeving rondom corona, dan zou me dat heel angstig en paranoia maken.

Ik besteed mijn tijd liever aan bewegen en wandelen. Daarnaast probeer ik ook veel contact te houden met de mensen om me heen. Dat we digitaal kunnen communiceren vind ik heel tof. Zo speel ik nu met mijn vrienden een spel online dat we voorheen altijd aan tafel speelden. Het is fijn om juist in deze tijd toch contact te kunnen blijven houden en elkaar te kunnen blijven zien. Het is wel wat oppervlakkiger, je praat minder over hoe het nou écht met je gaat. Dit komt ook omdat je alleen iemands stem hoort of gezicht ziet. Je mist de non-verbale cues. Zelf ben ik erg gevoelig voor afwijzing en erg bang om dingen fout te doen. Nu die non-verbale cues missen, en ik minder goed kan aanvoelen of ik iets goed of fout doe, komt dat weer sterker naar voren. Ik ben zo gewend aan dubbele ladingen dat ik het moeilijk vind om mensen te vertrouwen.

Toch ben ik ook tot een positief inzicht gekomen de afgelopen tijd. Deze crisis leert mij dat ik, zoals ik ook hoopte, een flexibele houding heb. Dat maakt voor mij de hele situatie een stuk dragelijker. Ik wil het beste van een slechte situatie maken.

Door: Arnoud Oldenbook

Het ervaringsverhaal van Arnoud over zijn depressie lees je hier