Het allerdomste zinnetje

Alles Goed stond deze week met foto’s van ervaringsdeskundigen, infoborden en het Rad van (Mis)Fortuin bij de Koopgoot in Rotterdam. Zouden mensen op straat willen praten over hun donkere gedachten en gevoelens? En dan ook nog met een camera erbij?

De expositie vangt de hele dag blikken, mensen blijven staan kijken, stellen vragen en vertellen hun verhaal. Diegenen die blijven staan zijn verbazingwekkend open en bereid om hun verhaal te delen. Na een paar uur filmen bergen we de camera op, maar de expositie staat nog even. Dan komt er een vrouw van rond de dertig nog nieuwsgierig bij ons staan. “Wat is dit eigenlijk?”

De vrouw vertelt spontaan over haar eigen ervaringen als ze de foto’s ziet en infopanelen leest: “Wat had ik dit graag eerder willen hebben in mijn strijd tegen mijn depressie. Het voelt soms zo eenzaam, ook omdat er zoveel onbegrip is. Het lijkt alsof ik de enige ben die echt weet hoe het voelt. Maar de verhalen van anderen helpen tegen de eenzaamheid. Als ik dit eerder had gelezen had ik geweten dat ik niet de enige ben.”

Sinds april loopt ze rond met een depressie. Iets wat ze nooit had verwacht van zichzelf: “Ik stond altijd zo positief in het leven en plots was de positiviteit weg. Die had plaats gemaakt voor de depressie. Ik herkende mezelf in een keer niet meer.” Ze vertelt over hoe weinig mensen eigenlijk weten over depressie. “Een goed voorbeeld is het zinnetje: ‘Je moet gewoon wat positiever denken.’ Dat is echt het allerdomste dat je tegen iemand met depressie kan zeggen.”

Ze zit nog in therapie en slikt ze nog medicijnen, maar het gaat steeds beter. “Ik ben nog niet de positieve vrouw die ik was voor mijn depressie, maar ik kom steeds dichterbij. Mijn positieve zelf is in ieder geval weer in beeld.”

De interviews zijn binnenkort te zien op de social media en de website van Alles Goed.